logo

projecten

bureau

nieuws

publicaties

contact

 

VERBOUWING WONING T+N ZWALM

opdrachtgever privé
ism
Ir. Architect Frederik Tonniau
fase
uitgevoerd
datum
2011 - 2013




 

<

 

>

 

Een jong koppel wil een woning, destijds eigenhandig gebouwd door de grootvader, renoveren en uitbreiden. Hierbij uiten de opdrachtgevers enerzijds de wens om de aanblik van de bestaande woning zo veel mogelijk te bewaren en anderzijds een uitgesproken voorkeur voor een sobere hedendaagse vormgeving. De woning ligt op de grens tussen dorpskern en omliggende velden en vormt het sluitstuk van de bebouwing langs een kleine weg.

Op het gelijkvloers wordt de bestaande aanbouw afgebroken en vervangen door een ruime leefruimte. In het oorspronkelijke volume worden bureau, halfopen keuken, bezoekerstoilet en voorraadberging ondergebracht. De leefruimte kijkt door een grote glaspartij uit over de naastliggende akkers.

Op de verdieping worden slaapkamers, badkamer en douchecel voorzien. Hierbij wordt de slaapkamer van de ouders als een arendsnest boven op de gelijkvloerse uitbreiding geplaatst. De contouren van deze kamer tekenen zich als stalen liggers af in het betonnen plafond van de onderliggende leefruimte. Door twee overhoeks geplaatste ramen heeft de kamer een uitgestrekt zicht over de velden.

De uitbreiding wordt bekleed met lichtgrijze vezelcementplaten, in verticale stroken met afwisselende breedte geplaatst volgens wildverband. Alle gevelopeningen zijn uitgelijnd op de verticale naden van deze beplating. Het zwartgrijze schrijnwerk wordt dieperliggend geplaatst, waardoor deze als uit een massief blok lijken gesneden.

Eerder dan door vormentaal wordt er gezocht naar een evenwicht tussen oud en nieuw door het materiaalgebruik. De lichtgrijze tint van de gevelbekleding sluit aan bij de natuurstenen gevelplint van de oude woning, terwijl voor het dak en buitenschrijnwerk van het gerenoveerde deel hetzelfde zwartgrijs wordt gebruikt als voor het schrijnwerk van de uitbreiding. Een deel van het oorspronkelijke bouwvolume wordt ingepakt in de nieuwe gevelbekleding, waardoor een evenwichtige verhouding wordt verkregen tussen het oude en het nieuwe gedeelte.