logo

projecten

bureau

nieuws

publicaties

contact

 

NIEUWBOUW WONING LOCHRISTI

opdrachtgever privé

fase
voorstudie
datum
2009



 

<

 

>

 

De woning maakt deel uit van een nieuwe verkaveling te Lochristi. De opdrachtgever wenst hierbij expliciet een sober volume met gesloten straatgevel.

Bij een eerste lezing bestaat de woning uit twee op elkaar gestapelde balkvormige volumes in baksteen. Op het gelijkvloers wordt de beglaasde tuingevel echter van de buitenschil in baksteen teruggetrokken, waardoor een overdekte buitenruimte onstaat. De langse zijgevel wordt geritmeerd door opeenvolgende kolommen. De overdekte passage vormt eveneens een zonneluifel aan de zuidgevel.

Aan de gesloten straatgevel ligt op het gelijkvloers de toegang tot de woning, gemarkeerd door een terugspringende hoek. De toegang zelf is niet vanaf de straatzijde zichtbaar. De gevels worden opgetrokken in een rood-bruin geschakeerde handvormsteen met verdiepte voeg. Hierdoor wordt de aanblik van een massieve monoliet versterkt. De ramen van de verdieping vormen een strak grid van gelijkaardige verticale openingen, dat door enkele gesloten vlakken wordt doorbroken.

Inkomhal, vestiaire en bergruimte vormen op het gelijkvloers een gesloten blok aan de straatzijde. De keuken met eetruimte en de leefruimte maken deel uit van een open ruimte, in een nauwe relatie met de tuin. De inspringende hoek van de beglaasde gevel bakent aan de buitenzijde een overdekt terras af, maar definieert eveneens op subtiele wijze de scheiding tussen keuken en leefruimte.

Op de verdieping zijn slaapkamers en badkamers geschakeld langs de traphal. Deze overmaatse hal kan naargelang de gezinssituatie als speelruimte voor de kinderen of werkruimte gebruikt worden.