logo

projecten

bureau

nieuws

publicaties

contact

 

VERBOUWING WONING WILSELE

opdrachtgever privé
ism
Ir. Architect Frederik Tonniau
fase
voorstudie

datum
2010



 

<

 

>

 

De opdracht voor deze verbouwing is tweeledig: enerzijds wenst de bouwheer de woning uit te breiden met een wintertuin, anderzijds wordt gevraagd om het huis aan te passen voor rolstoelgebruik.

De bestaande woning is opgebouwd volgens het splitlevel principe. Dit leidt tot interessante ruimtewerking, maar vormt ook een grote belemmering voor de rolstoeltoegankelijkheid. Het nieuwe ontwerp tracht de ruimtelijkheid van het bestaande gebouw te versterken, maar toch te koppelen aan een rolstoelvriendelijk gebruik.

Er wordt een antwoord geboden op de uiteenlopende wensen van de bouwheer door middel van één gebalde ingreep.

De wintertuin aan de straatzijde vult de ontbrekende hoek in het vierkante grondplan aan. Door introductie van een platformlift op de scheiding tussen de verschillende niveau’s wordt het mogelijk om zowel de leefruimtes op de halve verdieping als de slaapkamer op de verdieping te ontsluiten. Deze slaapkamer wordt uitgebreid met een rolstoeltoegankelijke badkamer.

Om via een passerel vanaf de rolstoellift toegang te krijgen tot de slaapkamer wordt het dakvlak naar boven geplooid. De hierdoor gevormde dakuitbouw aan de slaapkamer vormt samen met de wintertuin een toevoeging aan de bestaande woning. Het geheel laat zich hierbij als een expressief volume lezen.

Het spel van schuine daklijnen en licht hellende dakvlakken gaat hierbij de dialoog aan met de zadeldaken en de verspringende kroonlijsthoogte van de omringende woningen. De toevoeging schrijft zich op deze manier in de bestaande morfologie van de buurt in.