logo

projecten

bureau

nieuws

publicaties

contact

 

DE GAPAERT WERVIK

opdrachtgever vzw De Witte Berken, Wervik
ism
Architect Max Kerkhof
fase
uitgevoerd
datum
2010 - 2013



 

<

 

>

 

De Gapaert is een afdeling van vzw De Witte Berken, een voorziening voor bijzondere jeugdzorg te Wervik. Een 12-tal jongeren vanaf 13 jaar wonen hier onder begeleiding. De adolescenten van 16 tot 18 jaar verblijven in studio’s, als voorbereiding op een later zelfstandig leven.

Aan de straatzijde is een leefgroep met 6 kamers voor de jongeren en hun begeleiders ondergebracht in een volume quasi gelijk aan de oude, afgebroken woning. Dit gedeelte is opgevat als een groot huis met gezamenlijke leefruimte op het gelijkvloers en individuele kamers op de verdiepingen.

Achteraan het terrein is een aparte entiteit voorzien met 6 studio’s en bijhorende ruimtes voor de adolescenten. Deze worden onafhankelijk van de leefgroep ontsloten. De studio’s vormen op zichzelf staande wooneenheden, met leefruimte, keuken, badkamer en hoger gelegen slaapverdiep.

Beide onderdelen – woning en studio’s – zijn in sterke mate gericht op een eigen buitenruimte. De begeleidersruimte is centraal gepositioneerd met zicht op beide onderdelen. Het hoofdvolume staat als huis in de straat, terwijl het studiovolume rond de buitenruimte eerder het beeld op van een begijnhof of hoeve rond een erf oproept.

Het gebruik van deze herkenbare typologieën resulteert samen met het aanwenden van traditionele bouwmaterialen in een architectuur die als vertrouwd wordt ervaren door de bewoners. Het aanwenden van materialen die in de nabije omgeving veelvuldig voorkomen zorgt bovendien voor een goede integratie in het straatbeeld, wat de privacy en de uitstraling van de voorziening ten goede komt.

De Gapaert vormt op deze manier een teruggehouden maar hedendaags ensemble, ingebed in het kleinschalige stadsweefsel van Wervik.